Social-Eveniment‎ > ‎

Peste 400 de acţiuni şi controale efectuate, aproape 90 mc de material lemnos şi 70 de brazi de Crăciun au fost confiscaţi

postat 5 ian. 2011, 03:01 de Webmaster Domeniu

    Peste 400 de acţiuni şi controale efectuate, aproape 90 mc de material lemnos şi 70 de brazi de Crăciun au fost confiscaţi de poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. De asemenea, poliţiştii au constatat 8 infracţiuni la Codul Silvic şi 40 fapte de natură contravenţională la legislaţia în domeniu.

        În perioada 15 noiembrie – 10 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au acţionat la nivel judeţului în cadrul Planului de acţiune pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale în legătură cu recoltarea, transportul, prelucrarea - comercializarea materialelor lemnoase şi a „Pomilor de Crăciun”.

Cei peste 450 de poliţişti, în colaborare cu reprezentanţi ai Direcţiei Silvice şi I.T.R.S.V. Rm. Vâlcea, au efectuat un număr de 246 acţiuni pe drumurile publice, 134 acţiuni în fondul forestier şi peste 50 de controale în pieţe şi târguri.

Echipele de control au constatat 8 infracţiuni la Codul Silvic, alte 40 de abateri de la normele care reglementează regimul silvic şi 365 contravenţii reglementate de alte acte normative.

De asemenea, în urma acţiunilor întreprinse au fost confiscaţi 70 de brazi de Crăciun în valoare de 2.520 lei şi aproximativ 90 mc de material lemnos, evaluat la suma de 13.145 lei.

Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate celor au încălcat legislaţia silvică în vigoare a depăşit suma de 72.500 lei.

Exemplificăm:

♦ În data de 20.11.2010, orele 15:00, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Borăscu care acţionau în filtrul amplasat pe D.J. 673 Borăscu, au oprit pentru control autoutilitara condusă de către Ion L., de 48 ani, din comuna Negomir, judeţul Gorj.

Având în vedere că bărbatul transporta cantitatea de 13,15 mc material lemnos, poliţiştii i-au solicitat documentele de transport. Conducătorul auto nu deţinea documente de provenienţă pentru materialul lemnos transportat şi nici licenţă de transport.

 Poliţiştii l-au sancţionat pe Ion L., cu amendă în cuantum de 2.000 lei, conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar cantitatea de material lemnos în valoare de 1.600 lei, au confiscat-o. De asemenea, pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal  sub aspectul comiterii infracţiunii de nerespectare a regimului transportului rutier public.

♦ La data de 04.12.2010, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Polovragi care acţionau pe linia prevenirii şi combaterii tăierii şi sustragerii de material lemnos şi a brazilor de Crăciun, l-au depistat pe drumul forestier Cheile Olteţului, pe Dănuţ O., de 56 ani, din comuna Baia de Fier, în timp ce transporta cu un autocamion, 36 astfel de pomi.

Cel în cauză nu deţinea documente de provenienţă pentru cei 36 brazi transportaţi.

Poliţiştii au confiscat aceşti pomi de Crăciun şi i-au predat Ocolului Silvic Polovragi, iar pe conducătorul auto l-au sancţionat contravenţional conform Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, cu amendă în valoare de 2.000 lei.

  ♦ În seara zilei de 4 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Muşeteşti, împreună cu lucrători ai Ocolului Silvic Tg-Jiu, au organizat o acţiune punctuală pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice.

Cu această ocazie a fost identificat Sorin T., de 30 ani, din comuna Schela, judeţul Gorj, care transporta cu un autocamion, cantitatea de 14,480 mc lemn esenţă fag.

Întrucât conducătorul auto a prezentat un aviz de însoţire în care erau consemnate date incomplete,  a fost dispusă măsura sancţionării contravenţionale a acestuia, cu amendă în cuantum de 2.000 lei, pentru încălcarea prevederilor art. 19, alin. 1 lit. „d” din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.

Totodată, cantitatea de material lemnos a fost confiscată şi lăsată în custodia Ocolului Silvic Tg-Jiu.

♦ La data de 07.12.2010 poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică împreună cu inspectori silvici din cadrul I.T.R.S.V. Rm-Vâlcea au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea transportului de material lemnos şi pomilor de Crăciun fără documente de provenienţă şi însoţire.

A fost depistat Vasile T.C., de 33 ani, din comuna Schela, judeţ Gorj, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea, de 12,505 mc material lemnos de esenţă, fără a deţine aviz de însoţire.

Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional conform Legii nr. 171/2010, cu amendă în valoare de 2.000 lei, întreaga cantitate de material lemnos fiind confiscată şi predată Ocolului Silvic Parângu Mic.

Odată cu sezonul rece începe, de regulă, şi “sezonul” tăierilor şi comercializării ilegale a brazilor de Crăciun. Prevenirea şi diminuarea sustragerii şi vânzării ilicite a acestora se află în atenţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj

REAMINTIM:

Comercializarea brazilor de iarnă presupune respectarea condiţiilor de legalitate.

  • Astfel, locurile de comercializare sunt supuse autorizării, sub sancţiune contravenţională. Pentru un cumpărător, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenţa vânzătorului la colţul străzii, în faţa imobilului unde locuieşte, sau în alte asemenea locuri.
  • Bradul de Crăciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are ataşat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate, iar cumpărarea unui asemenea produs ne face oarecum părtaşi la fapta contravenţională ori de natură penală a „comerciantului”.
  • Transportul materialelor lemnoase de orice fel, deci şi a brăduţilor, se poate face numai dacă există acte de provenienţă.
  •   Fapta de tăiere fără drept de puieţi (brazi de Crăciun), în funcţie de paguba produsă, calculată în regim silvic, poate constitui fie infracţiune, fie contravenţie, iar făptaşii devin „răufăcători ai mediului” chiar în preajma Crăciunului.

Constituie contravenţii silvice şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei următoarele fapte:

  • permiterea comercializării materialelor lemnoase şi/sau pomilor de Crăciun în pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri şi altele asemenea, neautorizate conform normelor privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare;
  • transportul şi/sau comercializarea pomilor de Crăciun nemarcaţi cu sigiliul-crotaliu prevăzut de normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare.

 Conform art. 108, alin. 1, lit. „a” din Legea nr. 46/2008 – Codul Silvic, dacă valoarea prejudiciului produs, prin tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data constatării faptei, constituie infracţiune silvică şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 4 ani sau cu amendă.